Μια νέα σελίδα στο πεδίο της τουριστικής εκπαίδευσης ανοίγει με την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού για την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας, που αποτελεί την αρχή μιας σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εθνικού τουριστικού προϊόντος και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας. “Με την απόφαση αυτή, νέοι και νέες αποκτούν την δυνατότητα να εργαστούν στον ελληνικό τουρισμό, που αποτελεί κινητήρια δύναμη στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη¨ λέει στην “κυριακάτικη δημοκρατία” η Γενική Γραμματέας Tουρισμού Eυρυδίκη Κουρνέτα, η οποία αποκαλύπτει τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου και τονίζει ότι το 2017 η ελλάδα θα καταρρίψει όλα τα ρεκόρ στον τομέα του τουρισμού, με διψήφια αύξηση στις διεθνείς αφίξεις και εντυπωσιακές επιδόσεις σε πληρότητες και έσοδα.
Από το Υπουργείο Τουρισμού, ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας. Τι σηματοδοτεί αυτή η απόφαση για τον ελληνικό τουρισμό; Γιατί είναι σημαντική αυτή η απόφαση και τι «χάθηκε» από το 2010 μέχρι σήμερα, που η Σχολή δεν λειτουργεί;
Στην Ελλάδα, κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό, έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε το υψηλότερο επίπεδο τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων στον κλάδο. Οι πολιτικές του παρελθόντος είχαν οδηγήσει σε απαξίωση και εγκατάλειψη της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης. Με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων έκλεισαν οι Σχολές Ξεναγών το 2010, καταργήθηκε ο ΟΤΕΚ το 2013, έκλεισαν οι Επαγγελματικές Σχολές και υποβαθμίστηκε ο ρόλος των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης και των Δημοσίων ΙΕΚ Τουρισμού. Η κυβέρνησή μας έδωσε ένα τέλος σε αυτήν την περίοδο απαξίωσης, και έθεσε προτεραιότητα την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης. Σε υλοποίηση της δέσμευσης της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η Σχολή Ξεναγών της Αθήνας ανοίγει ξανά μετά από επτά χρόνια. Με μεγάλη προσπάθεια, εξασφαλίσαμε τους απαιτούμενους πόρους και τις υποδομές, ώστε να ξεκινήσει η Σχολή από το φετινό φθινόπωρο.
Είμαστε υπερήφανοι που ανοίγουμε πλέον ένα νέο δημιουργικό κύκλο στο χώρο της επαγγελματικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίσουμε την υψηλή κατάρτιση των ξεναγών και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επισκέπτες μας. Η Ελλάδα είναι ένα ανοιχτό μουσείο και χρειαζόμαστε τους επαγγελματίες ξεναγούς για να προβάλλουν σωστά τον αρχαιολογικό και μουσειακό πλούτο που διαθέτει η χώρα μας.
Πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, διάρκεια φοίτησης, ποιοι μπορούν να εγγραφούν, με ποια διαδικασία?
Η σχολή είναι διετούς διάρκειας. Δεκτοί γίνονται ύστερα από επιλογή κατόπιν μοριοδότησης Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και υπήκοοι κρατών εκτός της Ε.Ε. εφόσον διαμένουν νομίμως στην Ελλάδα και γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ικανοποιηθεί η ανάγκη για ξεναγήσεις στις λεγόμενες «σπάνιες γλώσσες» για τις οποίες η αγορά παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση. Το 70% των θέσεων θα καλυφθεί από αποφοίτους γενικού ή επαγγελματικού Λυκείου και το 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού που θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων και οι ειδικότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της σχολής.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για τους νέους και τις νέες που επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να εργαστούν στο επάγγελμα του ξεναγού και στον ελληνικό τουρισμό, που αποτελεί κινητήρια δύναμη στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη. Στηρίζει την ελληνική οικονομία, και συμβάλλει σε περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ και σε περίπου ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Ποιες άλλες αλλαγές προωθεί το Υπουργείο στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης;
Η επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών ήταν μόνο η αρχή. Ετοιμάζουμε μία συνολική μεταρρύθμιση στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ, την ενδυνάμωση των Δημοσίων ΙΕΚ Τουρισμού και τον εκσυγχρονισμό με βάση τα διεθνή πρότυπα μέσα από την εισαγωγή πρακτικών ψηφιακής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης. Ετοιμάζουμε μεταξύ άλλων ψηφιακή ύλη σπουδών, ψηφιακές βιβλιοθήκες και ηλεκτρονική πύλη τουριστικής εκπαίδευσης.
Μεγάλο μέρος των αποφοίτων των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, στελεχώνουν σήμερα επάξια πολλά μικρά και μεγαλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις. Και αυτό είναι μια διάκριση ποιότητας που μας έχει δώσει τη δύναμη να προχωρήσουμε πιο εντατικά την προσπάθεια και να ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα -μέσα από ένα νέο νομοθέτημα- όλες τις αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές που απαιτούνται.
Η υψηλού επιπέδου τουριστική κατάρτιση είναι ουσιαστικό εργαλείο στην εφαρμογή της αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής μας για την διασφάλιση της υψηλής ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών, τη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αλλά και την τόνωση της τουριστικής οικονομίας και αγοράς.
Ποια άλλα βήματα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Υπουργείου;
Κεντρικός μας στρατηγικός στόχος είναι να προωθήσουμε και να προβάλλουμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο. Επιδιώκουμε τα οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη να διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα, και να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες με νέες πηγές εσόδων και απασχόληση όλο το χρόνο.
Η εθνική μας τουριστική πολιτική στηρίζεται σε πέντε άξονες και ήδη έχει αποδώσει. Κάναμε πράξη την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου σε πολλούς προορισμούς το 2016, από το Μάρτιο έως και το Νοέμβριο, με πολύ υψηλές πληρότητες τους φθινοπωρινούς μήνες και αύξηση των αφίξεων και τη χειμερινή περίοδο.
Ανοίξαμε νέες ξένες αγορές στο εξωτερικό, προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς που επιδιώκουμε να καταστούν εξίσου δημοφιλείς, και αναπτύσσουμε νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες που προσελκύουν επισκέπτες υψηλού επιπέδου όλο το χρόνο. Το Υπουργείο Τουρισμού ως βασικό παραγωγικό υπουργείο, δημιούργησε το πλαίσιο για να προσελκύσουμε νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το 2016 υπήρξε έκρηξη των προτάσεων για τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, με περισσότερες από 140 προτάσεις στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας που αφορά υφιστάμενες και νέες μονάδες άνω των 300 κλινών, και με 251 προτάσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο. Για το 2017, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 125 φάκελοι για υφιστάμενα και νέα ξενοδοχεία και 76 επενδύσεις σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Σύντομα θα προκηρύξουμε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω του ΕΠΑΝΕΚ, για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.
Μιλώντας γενικότερα, για το νομοθετικό έργο του Υπουργείου, ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει;
Η ερώτησή σας μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα εμβληματικό έργο, αυτό της Κωδικοποίησης της Τουριστικής Νομοθεσίας 100 και πλέον ετών, που ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε και που αποτέλεσε διακύβευμα πολλών ετών και διαφορετικών πολιτικών ηγεσιών.
Την τελευταία διετία προχωρήσαμε σε εκτεταμένο νομοθετικό έργο για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του κλάδου, να απαλλάξουμε την τουριστική αγορά από παθογένειες και χρονίζοντα προβλήματα του παρελθόντος, να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες λειτουργίας και να δημιουργήσουμε ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό πλαίσιο που ενθαρρύνει τη νέα επαγγελματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις. Μεταξύ άλλων, διασφαλίσαμε τη νόμιμη λειτουργία μεγάλου αριθμού καταλυμάτων, κάμπινγκ, ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων.
Eνδεικτικώς με νομοθετική ρύθμιση για τον αποχαρακτηρισμό των εκρεόντων ιαματικών υδάτων από λύματα, ανοίξαμε το δρόμο για την αδειοδότηση ιαματικών εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα προχωρήσαμε στην ταχύτατη αναγνώριση 100 και πλέον ιαματικών πηγών -που είτε έχουν αναγνωριστεί ή βρίσκονται σε στάδιο αναγνώρισης μέσω της αρμόδιας Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων- και εκδίδουμε σύντομα τις κανονιστικές πράξεις για τον καθορισμό των προδιαγραφών λειτουργίας κέντρων ιαματικού τουρισμού και θαλασσοθεραπείας.
Με ένα σχέδιο νόμου που πλέον ολοκληρώνουμε, επιδιώκουμε να καλύψουμε το σύνολο των νομοθετικών κενών στην τουριστική νομοθεσία, ώστε να βελτιώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και να καταστήσουμε το εθνικό τουριστικό προϊόν μας πιο ανταγωνιστικό.
Με βάση τα στοιχεία που έχετε ως τώρα για τις αφίξεις και τα έσοδα, η χώρα μας κερδίζει φέτος το «στοίχημα» του τουρισμού; Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές;
Το 2015 σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε την εθνική τουριστική πολιτική μας και πετύχαμε ρεκόρ στα τουριστικά μεγέθη της χώρας. Μέσα σε πολύ δύσκολες πολιτικοοικονομικές συνθήκες εξασφαλίσαμε αύξηση 7% στις διεθνείς αφίξεις που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια. Το 2016, επίσης μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με άμεσες πολιτικές, επιχειρησιακές και επικοινωνιακές ενέργειες, πετύχαμε νέο ρεκόρ 28 εκατ. διεθνών επισκεπτών.
Το 2017 εξελίσσεται θεαματικά. Σε συνέχεια των προκρατήσεων από 20-70% από όλες τις ξένες αγορές, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζουν διψήφια αύξηση μέχρι στιγμής και καταγράφονται πρωτόγνωρα επίπεδα πληροτήτων, διανυκτερεύσεων, και τουριστικών εσόδων. Η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης προεξοφλεί ότι το 2017 θα είναι εκτός απροόπτου η καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά του τουρισμού μας σε όλα τα μεγέθη, εικόνα που επιβεβαιώνουν και οι φορείς και επαγγελματίες του κλάδου.
Για νησιά όπως η Λέσβος και η Κως, που «χτυπήθηκαν» πρόσφατα από ισχυρούς σεισμούς, ποια είναι η εικόνα που έχετε;
Οι τουρίστες στα πανέμορφα αυτά νησιά μας απολαμβάνουν απρόσκοπτα τις διακοπές τους. Η καθημερινότητα επανήλθε άμεσα σε κανονικούς ρυθμούς και η τουριστική κίνηση εξελίσσεται ομαλά και με μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2016. Χάρη στον άψογο συντονισμό του κυβερνητικού έργου υπό τον πρωθυπουργό, ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε ακαριαία και πολύ αποτελεσματικά με δυναμική πολιτική, επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση απέναντι στις έκτακτες καταστάσεις από τα φυσικά αυτά φαινόμενα. Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ σε άμεση και διαρκή επαφή με τις Πρεσβείες και τα Γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού ενημέρωσαν τους ξένους tour operators, τις αεροπορικές εταιρείες και τους παράγοντες της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί ο ρυθμός των αφίξεων και κρατήσεων, που καταγράφει ανοδική πορεία για το 2017 συνολικά. Υπήρξε εξαιρετική συνεργασία με τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τους τοπικούς ξενοδοχειακούς και τουριστικούς φορείς και με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, που έδειξαν το καλύτερο πρόσωπο της γνήσιας ελληνικής φιλοξενίας. Από κοινού με το ΣΕΤΕ, την ΠΟΞ και την Ομοσπονδία των Συνδέσμων των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων και τις Ενώσεις Ξενοδόχων Κω και Λέσβου, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Δεν εφησυχάζουμε. Όπως αντίστοιχα ενεργήσαμε απέναντι στις ειδικές συνθήκες του 2016, είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και στηρίζουμε μέσω του μηχανισμού του Υπουργείου και του ΕΟΤ την διεθνή εικόνα των νησιών ως πολύ ελκυστικών προορισμών, με δυναμικές ενέργειες προώθησης και προβολής που θα εντατικοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με όλους τους φορείς.
Η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία ευνοεί τελικά τον ελληνικό τουρισμό ή πρόκειται για μύθο;
Η ανάπτυξη του τουρισμού και τα οφέλη στους προορισμούς είναι πολύ μεγαλύτερα όταν υπάρχουν συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία από τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, ανακάμπτει με ταχύτατους ρυθμούς και παρόλα αυτά η Ελλάδα διανύει την καλύτερή της τουριστική χρονιά.
Θα σας απαντήσω με τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών κ. Τάλεμπ Ριφάϊ, ο οποίος έχει την ολοκληρωμένη εικόνα των διεθνών εξελίξεων στον τουρισμό και στην επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο επισήμανε ότι η άνοδος του ελληνικού τουρισμού δεν οφείλεται στις τουριστικές απώλειες προορισμών στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Ριφάι απέδωσε το «θαύμα» του ελληνικού τουρισμού, όπως το χαρακτήρισε, στην ισχυρή πολιτική βούληση για την τουριστική ανάπτυξη, στην αποτελεσματικότητα της υλοποιούμενης εθνικής τουριστικής πολιτικής και στην επιτυχημένη διαχείριση κρίσεως προορισμού, όπου η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα άξιο μελέτης. Μας συγκίνησε όταν είπε ότι κερδίσαμε τον σεβασμό όλου του κόσμου, στέλνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα ανθρωπιάς και πολιτισμού. Την ερμηνεία της δήλωσης αυτής, που αποτελεί σφραγίδα εμπιστοσύνης και αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, την αφήνω στους αναγνώστες της εφημερίδας σας.
Το φθινόπωρο ξεκινάει το Έτος Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας. Ποιοι στόχοι έχουν τεθεί και ποιές δραστηριότητες να περιμένουμε στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών;
Η Ελλάδα και Ρωσία, συνδέονται ιστορικά με μακροχρόνιους και ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των λαών. Μας ενώνουν πολλά στην ιστορία, τον πολιτισμό και κυρίως η κοινή πνευματική ρίζα της Ορθοδοξίας. Η Ρωσία αποτελεί για το Υπουργείο μας στρατηγική αγορά, την οποία υποστηρίξαμε δυναμικά τα δύο τελευταία χρόνια μέσα από την εθνική τουριστική πολιτική μας Με πολιτικές επαφές και συμφωνίες, με στρατηγικές συνεργασίες με τους μεγαλύτερους Ρώσους tour operators, και με εντατικές ενέργειες για την ευρεία προώθηση και προβολή δημοφιλών και νέων ελληνικών προορισμών σε όλες τις Περιφέρειες της Ρωσίας πετύχαμε σημαντική αύξηση στις αφίξεις. Η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές των Ρώσων για ταξίδια στο εξωτερικό.
Αξιοποιήσαμε δυναμικά το έτος φιλίας Ελλάδας- Ρωσίας που γιορτάσαμε το 2016, προς όφελος της τουριστικής συνεργασίας των χωρών μας.
Το αφιερωματικό έτος Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας που ξεκινά τον Οκτώβριο, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που αναλάβαμε από κοινού, προκειμένου να ενισχύσουμε αυτήν την εξαιρετική δυναμική των αυξημένων ροών από τη Ρωσία για το 2018 και για τα επόμενα χρόνια. Οι Ρώσοι αγαπούν την Ελλάδα και από την πλευρά μας χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, ώστε η Ελλάδα να αποτελεί σταθερά κορυφαία επιλογή τους για διακοπές όλο το χρόνο. Αυτός είναι εξάλλου ο στόχος μας μας και η προσπάθεια μας να καταστεί η Ελλάδα κυρίαρχη επιλογή για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο σε όλες τις αγορές. Ο τουρισμός είναι εθνικό κεφάλαιο και αποτελεί τη μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας.