ΟΜΙΛΙΑ
ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΚΟΥΡΝΕΤΑ
στο διεθνές συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων «Οι δρόμοι της εξόδου από την κρίση»
(Μεγ. Βρετανία, 21 Ιουνίου 2017)
Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Η διοργάνωση του συνεδρίου από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντονης κινητικότητας και εξελίξεων στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Είμαι βέβαιη ότι οι εργασίες του συνεδρίου θα αναδείξουν τις θετικές αλλαγές, που μέχρι σήμερα έχουν συντελεστεί στο χώρο της πραγματικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και τα επόμενα βήματα και τις μεγάλες δυνατότητες που διανοίγονται μπροστά μας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Προτεραιότητες που πρέπει και μπορούν να συμβάλουν στην νέα αναπτυξιακή τροχιά και την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας μετά από μακρά περίοδο ύφεσης, αβεβαιότητας και αστάθειας για τους Επενδυτές.
Η Χώρα ανακτά δυνάμεις και επιστρέφει στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.
Ο Τουρισμός απέδειξε ότι αποτελεί αιχμή εξωστρέφειας της Χώρας, και έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης και δρόμο εξόδου από την κρίση.
Αποδίδει ένα ολοένα αυξανόμενο κεφάλαιο στην οικονομία και την ελληνική κοινωνία, συμβάλλοντας συνολικά περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της Χώρας, δημιουργώντας ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, αμβλύνοντας τις ανισότητες μεταξύ κέντρου – περιφέρειας, ενισχύοντας τις τοπικές δραστηριότητες και δημιουργώντας υπεραξίες τοπικού, αλλά και εθνικού χαρακτήρα.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια πετύχαμε σημαντικές ποσοτικές αλλά και ποιοτικές διακρίσεις με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% , διπλάσιους του παγκόσμιου μέσου όρου.
Το 2017 είχαμε αύξηση των προκρατήσεων έως και 70% από όλες τις αγορές και αναμένουμε υψηλά επίπεδα αφίξεων και εσόδων.
Η νέα Εθνική Τουριστική Πολιτική που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τα δύο τελευταία χρόνια, συνέβαλε ώστε ο ελληνικός τουρισμός να βρει διεθνώς έναν ισχυρό βηματισμό και να καταφέρει να πρωταγωνιστεί, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό και τις διεθνείς γεωπολιτικές συγκυρίες.
Μέσα από τη συνεργασία μας και τις συμφωνίες μας με τους μεγαλύτερους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες εξασφαλίσαμε αύξηση του τουριστικού μεριδίου και επέκταση των τουριστικών πακέτων και των προγραμμάτων τους στην Ελλάδα για μεγαλύτερο διάστημα του έτους.
Τα στοιχεία του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ -τον Απρίλιο και το Μάιο- αποτύπωσαν την επιμήκυνση της περιόδου, που αποτελούσε ζητούμενο ετών της τουριστικής αγοράς και κάναμε πράξη. Κυρίως όμως ανέδειξαν την άμεση συμβολή του τουρισμού στην ενίσχυση της απασχόλησης. Το πρώτο πεντάμηνο σημειώθηκε η μεγαλύτερη στα τελευταία 16 χρόνια αύξηση του ισοζυγίου, ενώ μόνο το Μάιο, επτά στις δέκα νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν, είναι σε επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό.
Παράλληλα, το 2017 έχουμε 150 νέες αεροπορικές συνδέσεις και 6.000 επιπλέον πτήσεις προς δημοφιλείς, αλλά και νέους τουριστικούς προορισμούς.
Το τοπίο στην συνδεσιμότητα αλλάζει, με σημαντικά οφέλη για την τουριστική ανάπτυξη το 2017, αλλά και τα επόμενα χρόνια και ειδικά όσον αφορά αγορές που στρατηγικά ανοίξαμε και ανοίγουμε για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών. Μεγάλη επιτυχία αποτέλεσε η σύνδεση καθημερινά και όλο το χρόνο με την Αμερική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω του δρομολογίου της Emirates που διαπραγματευτήκαμε και ξεκίνησε. Το φθινόπωρο ξεκινά η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας- Πεκίνο. Χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη απευθείας low cost πτήση Σιγκαπούρης-Αθήνας.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι απτά και μετρήσιμα:
– Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο με ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών και στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
– Άνοιγμα νέων αγορών του εξωτερικού, Μέση Ανατολή, Κίνα, Νότια Κορέα και ενίσχυση των αγορών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του Καναδά,
– Ανάπτυξη και προώθηση του πολυθεματικού τουρισμού. Της γαστρονομίας, του τουρισμού υγείας και ευεξίας, του συνεδριακού, του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού και της Κρουαζιέρας,
– Αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και προσαρμογή της στις συνθήκες της σύγχρονης τουριστικής αγοράς,
– Ολοκλήρωση του έργου της Κωδικοποίησης και Ψηφιοποίησης της Τουριστικής Νομοθεσίας, συγκεντρώνοντας σε μια ενιαία πλατφόρμα τη νομοθεσία 100 και πλέον ετών με σύγχρονη αποτύπωση.
– Ισχυροποίηση της διεθνούς εικόνας της Χώρας μέσα από την Επικοινωνία και Προώθηση του ΕΟΤ και τέλος,
– Συντονισμένη προσπάθεια για την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων.
Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε την προσπάθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενθαρρύνοντας νέες συνεργασίες και αναβαθμίζοντας την ποιότητα σε τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες.
Μέσα σε ένα περιβάλλον, που επί πολλά χρόνια δεν ευνοούσε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με διεθνείς συμμαχίες, στρατηγικό σχεδιασμό και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πόρων και των εργαλείων του ΕΣΠΑ (2014 – 2020) και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, δημιουργήσαμε τις συνθήκες προσέλκυσης νέων επενδύσεων.
Επιδιώξαμε και προωθήσαμε γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων και νέες επιχειρηματικές συνέργειες και καινοτομίες.
Με προσήλωση στις αρχές της Αειφόρου και Βιώσιμης Ανάπτυξης εμβαθύνουμε τη συνεργασία Κράτους και Ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τον εκσυγχρονισμό λιμενικών εγκαταστάσεων και μαρίνων.
Διαμορφώσαμε κανόνες και προϋποθέσεις κατηγοριοποίησης και καλής λειτουργίας των ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων καταλυμάτων μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου με νέες ποιοτικές προδιαγραφές.
Με νομοθετικές πρωτοβουλίες και υπουργικές αποφάσεις το προηγούμενο διάστημα δώσαμε λύση σε χρονίζοντα προβλήματα και εμπόδια σε θέματα αδειοδοτήσεων και εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, επιδιώκοντας να βελτιώσουμε την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων.
Προχωρήσαμε στην κατάργηση αναχρονιστικών καθεστώτων, που ήταν σε ισχύ για περισσότερο από 30 χρόνια και δεν ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες ανάγκες του ελληνικού τουρισμού. Με την κατάργηση των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης, δώσαμε τη δυνατότητα σε ξενοδοχεία έως 3 αστέρων να αναβαθμιστούν σε κατηγορία, σε κλειστά ξενοδοχεία να επαναλειτουργήσουν που με το πρότερο καθεστώς δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, και επιπλέον να μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Αντιμετωπίσαμε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα τις επιπτώσεις από το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα και με εντατική προώθηση και προβολή τονώσαμε την τουριστική εικόνα των προορισμών.
Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Τάλεμπ Ριφάι, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως διεθνές case study και επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης κρίσης προορισμού, γεγονός που απέδωσε στην ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού και στην τουριστική πολιτική που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Συνεργαζόμαστε με συναρμόδια Υπουργεία για επιμέρους ζητήματα που αφορούν τουριστικές επιχειρήσεις και ρυθμίσαμε σε συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα της ενοικίασης καταλυμάτων μέσων ψηφιακής πλατφόρμας, με στόχο από πλευράς μας την προστασία του τουριστικού προϊόντος και της νόμιμης τουριστικής δραστηριότητας.
Συνεργαζόμαστε με τις αρχές της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με τους αναπτυξιακούς φορείς, τα Επιμελητήρια και τον ιδιωτικό τομέα, στην εφαρμογή του εθνικού σχεδιασμού για την ενιαία προώθηση και προβολή της τουριστικής ταυτότητας της χώρας διεθνώς.
Ο τουρισμός εξάλλου αποτελεί τη γέφυρα για έργα και σε άλλους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επιχειρούμε τη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, τις μεταφορές και φυσικά την προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Όπως ανέφερε νωρίτερα η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά την προηγούμενη χρονιά είχαμε αύξηση επενδυτικών προτάσεων στην Ελλάδα και σημαντικό ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς ομίλους.
Μόνο το 2016, υποβλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου μας ΕΥΠΑΤΕ, 142 φάκελοι, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια, για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, για ειδικές τουριστικές υποδομές και για τρία νέα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα. Οι προτάσεις βρίσκονται συνολικά σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.
Έως και το Μάρτιο του 2017 υποβλήθηκαν προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις, που αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής αξίας των προτάσεων. Προωθούμε επίσης συγχρηματοδοτούμενες δράσεις για τον Τουρισμό που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς, έχοντας εξασφαλίσει την ενεργοποίηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Βασικό μας μέλημα είναι τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από τον Τουρισμό να διαχέονται στην ελληνική κοινωνία. Να δημιουργούν νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας και σταθερές πηγές εισοδημάτων στηρίζοντας την πραγματική οικονομία και τους ανθρώπους της. Ειδικά για τους νέους και τις νέες ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει επιλογή και μάλιστα πρωταρχική στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους, και αυτό επιδιώκουμε.
Έτσι η Χώρα θα επιτυγχάνει ακόμη υψηλότερες επιδόσεις, διακρίσεις και τουριστικά έσοδα με στόχο να εδραιωθεί διεθνώς στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.
Είναι ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει και μπορούμε να επιτύχουμε όλοι μαζί.
Σας ευχαριστώ πολύ.