Ομιλία στην Πανευρωπαϊκή Συνάντηση της FEG στην Κρήτη

Το μήνυμα ότι η αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο Τουρισμού έστειλε η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, κα Ευρυδίκη Κουρνέτα, από το βήμα της  20ης Πανευρωπαϊκής Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG), που πραγματοποιήθηκε 20-21 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

 

Η Γ.Γ. Τουρισμού κα Ε. Κουρνέτα κατά την διάρκεια της ομιλίας της

 

Η κα Κουρνέτα στην τοποθέτησή της, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες επαγγελματίες Ξεναγούς από 25 ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρθηκε στο μεγάλο «άλμα» του ελληνικού τουρισμού  την τετραετία 2015-2018. Το 2018 είναι η χρονιά που η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί την υψηλή ζήτηση που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε  χαρακτηριστικά,  με τις διεθνείς αφίξεις να υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 33 εκατ. και τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 16 δισ ευρώ.

 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός, η Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού κα Ε. Κουρνέτα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δ. Ηρακλείου κ. Gian Andrea Garancini

 

Η κυρία Κουρνέτα παρουσίασε τις δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν στην αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, όπου για πρώτη φορά επιχειρείται η σύνδεσή της  με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. «Με την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας, καταρτίσαμε νέο σύγχρονο Κανονισμό Σπουδών και προγραμματίζουμε μέσα στο 2019 την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Θεσσαλονίκης. Σχολές πρότυπα για την επαγγελματική εκπαίδευση των επαγγελματιών Ξεναγών στην Ελλάδα», δήλωσε η Γενική Γραμματέας Τουρισμού.

 

Ο προϊστάμενος της Π.Υ.Τ. Κρήτης κος Στρατάκης, Η κα Ε. Κουρνέτα και το προσωπικό της υπηρεσίας

 

Στο περιθώριο της Συνάντησης η κα Κουρνέτα πραγματοποίησε συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών, κα Έφη Καλαμπουκίδου, και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, οπού συζήτησαν ζητήματα του κλάδου. Η κα Κουρνέτα υπογράμμισε ότι η δέσμευση της Υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά, για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης των ξεναγών  και η επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών έγιναν πράξη στο ακέραιο. Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τους αρμόδιους συλλογικούς φορείς επιλύει και ρυθμίζει βήμα-βήμα όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν με στόχο να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις υψηλές απαιτήσεις του λειτουργήματός τους, την συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση.

 

H κα Ε. Κουρνέτα, με τον Διευθυντή του Ι.Ε.Κ. Κρήτης κο Γ. Κερασιώτη και το προσωπικό της σχολής

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Ηράκλειο, κα Κουρνέτα  συμμετείχε σε συνάντηση στο Γραφείο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κρήτης, όπου ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα στην λειτουργία της Υπηρεσίας από τον προϊστάμενο κύριο Στρατάκη και το προσωπικό.  Ενώ, επισκέφθηκε το ΙΕΚ Τουρισμού Ηρακλείου, όπου είχε μια εποικοδομητική συζήτηση για θέματα της σχολής με το διευθυντή κ. Παναγιώτη Κερασιώτη και το εκπαιδευτικό προσωπικό.