Συμμετοχή στη Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του UNWTO

Δυναμική παρουσία της Ελλάδας στη δεύτερη συμμετοχή της στη Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμούτων Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), μετά την εκλογή της χώρας μας για πρώτη φορά στην ιστορία της για την περίοδο 2018-2021. Τις θέσεις της Ελλάδας παρουσίασε εκ μέρους της Υπουργού Τουρισμού, κας  Έλενας Κουντουρά, στην 109η Σύνοδο που διεξήχθη στη Μανάμα του Μπαχρέιν (30 Οκτωβρίου – 1  Νοεμβρίου), η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, κα Ευρυδίκη Κουρνέτα.

Η κα Κουρνέτα στην επίσημη τοποθέτησή της, αναφέρθηκε στην ελληνική τουριστική πολιτική και τις επιμέρους στρατηγικές της χώρας μας την τελευταία τετραετία, που έχουν οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων. Τόνισε την αξία και σημασία του τουρισμού για την Ελλάδα, ως μία από τις πλέον σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες που επιδρούν συνολικά στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην υλοποίηση του οράματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη έως το 2030 και τις προτεραιότητες του έργου του Οργανισμού για την επόμενη διετία που αφορούν στην  καινοτομία και την ψηφιακή μετάβαση, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και την απασχόληση, στην ασφάλεια και την απρόσκοπτη ανάπτυξη του τουρισμού και των ταξιδίων, και στις πολιτικές για την κοινωνική, την πολιτιστική και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η κα Κουρνέτα υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών στον ελληνικό και παγκόσμιο τουρισμό, ώστε να εξασφαλιστεί με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο η με υψηλούς ρυθμούς τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ενώ, αναφέρθηκε στα οφέλη από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην τουριστική εκπαίδευση και στη διαρκή και υψηλού επιπέδου κατάρτιση των απασχολούμενων στον κλάδο.

Στις εργασίες του Εκτελεστικού Συμβουλίου συμμετείχε επίσης η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Τουρισμού, κα Αικατερίνη Κοντουδάκη.