Ομιλία στην Ημερίδα για το Έτος Τουρισμού Ελλάδας Ρωσίας 2017 – 2018

Εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού, χαιρετίζω τη σημερινή συνάντηση η οποία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Έτους Τουρισμού Ελλάδας Ρωσίας 2017 – 2018 και συμπίπτει με την επέτειο της συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σας μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Έλενας Κουντουρά και τις ευχές της για επιτυχία στην ημερίδα η οποία έρχεται να επαναβεβαιώσει τους άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και την ισχυρή κοινή βούληση περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσής τους στον τομέα του Τουρισμού.

Είμαι βέβαιη ότι η συνάντηση θα καταγράψει και θ΄αναδείξει τα βήματα που μέχρι σήμερα έχουν συντελεσθεί στην Ελληνο – Ρωσική συνεργασία, τις δυνατότητες αλλά και τις νέες προοπτικές και ευκαιρίες που διανοίγονται με αμοιβαία οφέλη.

Ο Τουρισμός αποτελεί για την Ελληνική Κυβέρνηση τομέα υψηλής προτεραιότητας και ισχυρή κινητήριο δύναμη για την οικονομία, την βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη των Περιφερειών και της επιχειρηματικότητας. Τομείς που αποτελούν θεματικές και της σημερινής εκδήλωσης.

 

Υπολογίζεται ότι η άμεση και έμμεση συνεισφορά της τουριστικής βιομηχανίας για το 2017 αντιπροσωπεύει το 20% του εθνικού ΑΕΠ και το 24,8% της συνολικής απασχόλησης, δηλαδή αφορά έναν στους πέντε εργαζομένους.

Στο πλαίσιο της Εθνικής αλλά και της Περιφερειακής Τουριστικής Πολιτικής που εφαρμόζουμε από το 2015 όπως και στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθούμε συντονισμένα στο Υπουργείο Τουρισμού για την περίοδο 2017 – 2020, στον πυρήνα της στρατηγικής μας βρίσκεται η καθιέρωση της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού και ασφαλούς προορισμού για Τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες και θεματικά προϊόντα που μπορούν να αποφέρουν νέες πηγές εσόδων, νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις.

Ελλάδα και Ρωσία συνδέονται με  μακροχρόνιους και ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, οι οποίοι με την πάροδο των ετών ενδυναμώθηκαν και απέφεραν θετικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες σε πολλούς τομείς.

Οι διμερείς σχέσεις στον Τουρισμό βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η Ρωσία αποτελεί χώρα προτεραιότητας στον στρατηγικό μας σχεδιασμό, δεδομένου του διαχρονικού ενδιαφέροντος και της εμπιστοσύνης των Ρώσων επισκεπτών προς την Ελλάδα.

Η αξιοποίηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και ο Βιώσιμος Τουρισμός αποτελούν πρόσφορο πεδίο ανάπτυξης κοινών πολιτικών με ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των δύο χωρών και δημιουργία νέων και σταθερών πηγών εσόδων και απασχόλησης.

Η Ελλάδα κατακτά το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και υψηλότερες επιδόσεις στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Διανύει μια νέα περίοδο δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας με πολύ θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Με σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης και  συνεργασίες με διεθνείς τουριστικούς ομίλους οι οποίοι διακινούν σημαντικό μερίδιο του ευρωπαϊκού τουρισμού, επιτύχαμε διαδοχικά ρεκόρ όλων των εποχών σε όλα τα τουριστικά μεγέθη. Αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού κατά 25% την τριετία 2015-2017 με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του παγκόσμιου μέσου όρου.

Η Ελλάδα έχει κερδίσει και το τουριστικό κοινό της Ρωσίας το οποίο την επιλέγει στους κορυφαίους προορισμούς για διακοπές κάθε χρονιά, με αποτέλεσμα κατά την τελευταία τριετία να καταγράφουμε συνεχή αύξηση των αφίξεων Ρώσων τουριστών. To 2017 σχεδόν 900 χιλιάδες Ρώσοι επέλεξαν την Ελλάδα για διακοπές. Με συμφωνίες με παράγοντες της ρωσικής τουριστικής αγοράς για ενίσχυση των τουριστικών πακέτων και της συνδεσιμότητας και με δυναμική προώθηση και προβολή της Ελλάδας σε όλη τη Ρωσία επιτύχαμε αύξηση κατά μέσο όρο 20% ετησίως στις αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 ξεκίνησε με νέα αύξηση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συνόλου των ελληνικών αεροδρομίων, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία της  Ρωσικής Ένωσης Τουριστικών Γραφείων ΑΤΟR, καταγράφηκαν 305.779 αφίξεις από τη Ρωσία, με αύξηση της τάξεως του 5,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017, οπότε ήταν 254.227 αφίξεις.

Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ισχυρή παρουσία στο χώρο της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας, συμμετέχει για πρώτη φορά στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ, ενώ αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών Οργανισμών όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, με στόχο την προώθηση της  βιώσιμης ανάπτυξης στον Τουρισμό.

Με συντονισμένες ενέργειες με συναρμόδια Υπουργεία, τις αρχές της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια και τους τουριστικούς φορείς θέτουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, αναπτύσσοντας την τελευταία τριετία ένα ολιστικό σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών, που συγκροτεί την εθνική τουριστική πολιτική και με βάση το οποίο:

  • Αναβαθμίζουμε συνεχώς τον ρόλο της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας διεθνώς και ενθαρρύνουμε διακρατικές συνεργασίες με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Μέση Ανατολή.
  • Βελτιώνουμε συστηματικά την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και προωθούμε νέα  θεματικά προϊόντα ως αναπόσπαστο μέρος της συνολικής εμπειρίας που προσφέρει η Ελλάδα ως ταξιδιωτικός προορισμός.
  • Προωθώντας τον Τουρισμό Ποιότητας, τις επόμενες ημέρες, φέρνουμε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για τη θεσμοθέτηση, ανάπτυξη και προώθησή τους, που θα τονώσει την τουριστική επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Με το νομοσχέδιο θεσπίζουμε προδιαγραφές Βιώσιμου Τουρισμού στην λειτουργία των Τουριστικών Επιχειρήσεων και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.
  • Διευρύναμε την τουριστική σεζόν από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο και αναδεικνύουμε νέους τουριστικούς προορισμούς στην ελληνική επικράτεια,
  • Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ευρέως δικτύου αερομεταφορών με πτήσεις απευθείας της Aegean, της Aeroflot και άλλων εταιρειών με τη Μόσχα αλλά και την Αγία Πετρούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας.
  • Ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα, απλοποιούμε γραφειοκρατικές διαδικασίες και διευκολύνουμε με συγκεκριμένα κίνητρα την προσέλκυση νέων Επενδύσεων.
  • Εισάγουμε την Ψηφιακή Διακυβέρνηση σε όλο το εύρος των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρει το Ελληνικό Κράτος με έμφαση στον Τομέα της Τουριστικής Εκπαίδευσης όπου δίνουμε έμφαση στην εξειδίκευση, στην ψηφιακή μάθηση και στην καινοτομία.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Υπουργείο Τουρισμού επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή ένα δυναμικό άνοιγμα στην ρωσική τουριστική αγορά, προκειμένου να ενισχύσουμε τις τουριστικές ροές.

  • Προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις και σε προγράμματα συνδιαφήμισης με τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ομίλους της Ρωσίας και εξασφαλίσαμε την αύξηση του τουριστικού μεριδίου, και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, με νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από περισσότερα αεροδρόμια της Ρωσίας προς δημοφιλείς και νέους ελληνικούς προορισμούς.

  • Υλοποιήσαμε μέσω του ΕΟΤ στοχευμένα ετήσια διαφημιστικά προγράμματα όπως και εκδηλώσεις και ταξίδια εξοικείωσης για εκπροσώπους του τύπου και tour operator’s για δυναμική προώθηση και προβολή της Ελλάδας και ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από περισσότερες  ρωσικές περιφέρειες, πέραν της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

Σε θεσμικό επίπεδο, ήδη από το 1993 έχει υπογραφεί Συμφωνία Τουριστικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών (ν.2210/1994, ΦΕΚ A’ 73) και έχουν συγκληθεί μέχρι σήμερα δύο Μικτές Ελληνο – Ρωσικές Επιτροπές Τουρισμού, σε εφαρμογή της Συμφωνίας. Η συνεργασία αυτή εμπεδώνεται περαιτέρω μέσα από σημαντικές κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποφέρουν καρπούς ενισχύοντας την ποιότητα και το εύρος των σχέσεων των δύο χωρών και ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή τουριστικών ροών.

Ειδικότερα, αναφέρομαι σε δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες:

Ι. Στο 2016, Αφιερωματικό «Έτος Ελλάδας στη Ρωσία» και «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα (2016), καθώς και στο γεγονός ότι συνέπεσε με την επέτειο χιλίων ετών Ορθοδοξίας και ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος, μέσω του οποίου οι δύο χώρες δώσαμε έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση του Προσκυνηματικού και Θρησκευτικού Τουρισμού δημιουργώντας προϋποθέσεις για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με τους αρμόδιους ρωσικούς φορείς και πιο συγκεκριμένα με τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού της Ρωσίας, το Πατριαρχείο Μόσχας, τον ρωσικό οργανισμό τουρισμού (Rostourism), με εκπρόσωπους των Περιφερειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς και τους σημαντικότερους Tour Operator’s της χώρας.

Επιπλέον, στις 27 Μαΐου 2016 υπογράψαμε στην Αθήνα το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού της Ελλάδας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας για την περίοδο 2016-2018 στον τομέα του Τουρισμού.

  1. II. Η δεύτερη θεσμική πρωτοβουλία αφορά στην καθιέρωση του «Έτους Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας, 2017 – 2018», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται και η σημερινή εκδήλωση, στο οποίο εντάξαμε περισσότερες από 40 δράσεις και εκδηλώσεις τουριστικής προβολής στις δύο χώρες, μεταξύ των οποίων το τουριστικό και πολιτιστικό φόρουμ Ελλάδας – Ρωσίας, το Θρησκευτικό – Προσκυνηματικό φόρουμ, καθώς το επιχειρηματικό φόρουμ για την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του τουρισμού.

Το Έτος Τουρισμού ενέταξε για πρώτη φορά στον διακρατικό διάλογο τη διαπεριφερειακή συνεργασία ως επιχειρησιακό βραχίονα τουριστικής γνωριμίας και διασύνδεσης των Ελληνικών και των Ρωσικών Περιφερειών, με στόχο την προώθηση θεματικών τουριστικών προϊόντων, ανάδειξη νέων προορισμών και ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Τα Υπουργεία Ελλάδας και Ρωσίας επεξεργάζονται τις προτάσεις των Περιφερειών των δύο χωρών για τον Θεματικό Τουρισμό όπως και την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την προώθηση πακέτων διακοπών διάρκειας δύο εβδομάδων στην Ελλάδα για τους εργαζόμενους μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της Βόρειας Ρωσίας κατά τις περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου, στο πλαίσιο του 12μηνου Τουρισμού.

Η συνεργασία μας αναπτύσσεται και στον τομέα της Τουριστικής Εκπαίδευσης όπου διερευνούμε προγράμματα επισκέψεων, ανταλλαγών και μαθητείας νέων από τη Ρωσία στην Ελλάδα και αντιστρόφως, όπως και παροχής τεχνογνωσίας που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα για την ανάπτυξη του αντίστοιχου τομέα στη Ρωσία με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ψηφιακής μάθησης και εκπαίδευσης.         Mάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ήμουν στο Σότσι και συμμετείχα ως ομιλήτρια σε διεθνές επιστημονικό και εκπαιδευτικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Σότσι. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υπουργό Θέρετρων, Τουρισμού και Ολυμπιακής Κληρονομιάς της Περιφέρειας Κράσνονταρ και συζητήσαμε σχετικώς με τις δυνατότητες συνεργασίας με τη Ρωσική πλευρά, καθώς τις ευκαιρίες που διανοίγονται με αμοιβαία οφέλη

Η εντός 48 ωρών έκδοση θεωρήσεων VISAS Schengen σε Ρώσους τουρίστες μετά την στελέχωση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ελληνικών Προξενικών Αρχών στη Ρωσία, η αύξηση από 20 σε 30 των σημείων υποβολής αιτημάτων (VAC) στις Προξενικές Αρχές της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης και η προσπάθεια καθιέρωσης νέων απευθείας αεροπορικών πτήσεων, συντελούν ήδη στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού προς την Ελλάδα και στην παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών, με ασφάλεια στη διαμονή, σύγχρονες υποδομές και υψηλό επίπεδο φιλοξενίας για τους Ρώσους επισκέπτες.

Τα βήματα που πρωτύτερα σας περιέγραψα συγκροτούν το πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης τουριστικής στρατηγικής συνεργειών και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας.  

Εργαζόμαστε από κοινού μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που φέρνουν κοντά τους δύο λαούς και με βάση την ισχυρή πολιτική βούληση των Κυβερνήσεών μας για την δυναμικότερη προώθηση και εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης στον Τουρισμό, με πολύ θετικές προοπτικές στο μέλλον και με αμοιβαία και επωφελή αποτελέσματα και για τις δύο χώρες.

Είμαι βέβαιη ότι οι επόμενοι εισηγητές θα δώσουν με ενάργεια το περίγραμμα των Ελληνο – Ρωσικών σχέσεων στον Τουρισμό αναφερόμενοι σε συγκεκριμένους τομείς.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής και την Πρόεδρο και τα Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την πρωτοβουλία καθώς και όλους τους εισηγητές και συμμετέχοντες στην ημερίδα η οποία έρχεται να αναδείξει τον Τουρισμό ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας για την βιώσιμη ανάπτυξη, την οικονομική πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.

Σας ευχαριστώ πολύ.