Χαιρετισμός στα εγκαίνια της 3ης έκθεσης “Ελλάδος Γεύση”

Στην τελετή εγκαινίων της 3ης έκθεσης “Ελλάδος Γεύση”, συμμετείχε απευθύνοντας χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, κυρία Ευρυδίκη Κουρνέτα.

Η κυρία Κουρνέτα στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, τόνισε:

“Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να εγκαινιάσουμε τη φετινή 3η  διοργάνωση της Έκθεσης «Ελλάδος Γεύση», καθότι είναι προφανές ότι οι δυναμικές σας προσπάθειες συμβάλλουν στο να ταξιδέψουμε στις διαδρομές της Ελλάδας όπως την γνωρίσαμε και την αγαπάμε!

Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές της έκθεσης, αλλά και όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους φορέων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα για την ισχυρή τους παρουσία και τη συμμετοχή τους.

 

Τουρισμός, Πολιτισμός και Γαστρονομία αποτελούν κρίκους μιας κοινής προσπάθειας αλλά και βασικές προτεραιότητες της Εθνικής πολιτικής που χαράξαμε και υλοποιούμε από το 2015 με επίκεντρο τον Βιώσιμο Τουρισμό και την καθιέρωση της Χώρας μας ως κορυφαίου παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού, 365 μέρες τον χρόνο.

Η συμμετοχή στην έκθεση και η συνεργασία επαγγελματιών και επιχειρήσεων από διαφορετικούς παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, είναι βέβαιο ότι συμβάλλει στην ποιότητα, στην καινοτομία, στην παροχή υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού, της γαστρονομίας αλλά και της ελληνικής φιλοξενίας,

ΑΛΛΑ είναι βέβαιο ότι συμβάλλει ΚΑΙ στη μεγάλη εθνική προσπάθεια.

Διότι φέρνει ξανά στο επίκεντρο την Ελλάδα της Περιφέρειας, τους Δήμους, τους συλλογικούς και παραγωγικούς φορείς, την Ελλάδα της εξωστρέφειας, την Ελλάδα που παράγει, που πετυχαίνει, την Ελλάδα που προοδεύει και μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες και αυθεντικές βιωματικές εμπειρίες στον επισκέπτη της.

Το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται δίπλα σε κάθε διοργάνωση που στηρίζει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κινητοποιεί αρχές, συλλόγους, επαγγελματίες και παραγωγούς, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε περιοχής, προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία και δημιουργώντας νέους τουριστικούς προορισμούς με ισχυρή ταυτότητα στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και αγορές.

Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας, μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες αλλά και την συλλογική προσπάθεια για μεγαλύτερη διάκριση του Ελληνικού Τουρισμού ο οποίος έχει πλέον κατακτήσει τις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών.

Με εντατικούς ρυθμούς και μέσω του ΕΟΤ, την τελευταία τριετία προβάλλουμε συστηματικά την Ελλάδα και προωθούμε στρατηγικές συμμαχίες με παραδοσιακές και νέες τουριστικές αγορές, επενδύοντας στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στην Ιστορία, στον Πολιτισμό, στη Γαστρονομία, στο φυσικό περιβάλλον και στην υψηλή ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

Στους βασικούς άξονες της στρατηγικής μας βρίσκεται η ανάδειξη νέων θεματικών προϊόντων που στηρίζουν την Περιφέρεια και δημιουργούν τουριστική δραστηριότητα όλο τον χρόνο.

  • Με συναρμόδια Υπουργεία και φορείς προωθούμε κοινές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μέσα από τον τουρισμό που στηρίζουν την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και επαγγελματίες σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους.
  • Επιδιώκουμε σταθερά τη  διασύνδεση του  τουρισμού με παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση, την εστίαση και την ψυχαγωγία. Στόχος μας να ενταχθούν  πολύ δυναμικά τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα στα ξενοδοχεία και στην  τουριστική αλυσίδα.

Να προσδώσουμε  προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν, αλλά και

  • να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες, τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
  • να αυξήσουμε την παραγωγή και την κατανάλωση,
  • να δημιουργήσουμε ανάπτυξη μέσα από νέες επαγγελματικές ειδικότητες της τουριστικής εκπαίδευσης αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Και επειδή η γαστρονομία είναι συνδεδεμένη με την ιστορική κληρονομιά και την αυθεντική ελληνική φιλοξενία και αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού και της κουλτούρας κάθε περιοχής, θα ήθελα να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ορισμένες πρωτοβουλίες μας:

  • Το Φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας και Τουρισμού που συστήσαμε με συναρμόδια Υπουργεία, για πολιτικές και δράσεις διασύνδεσης  της αγροδιατροφής και της μεταποιητικής βιομηχανίας με τον τουρισμό και συνέργειες των τριών κλάδων.
  • Προωθούμε το «Ελληνικό Πρωινό» στα ξενοδοχεία, πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό.
  • Χορηγούμε το Σήμα Ελληνικής Κουζίνας σε επιχειρήσεις και το Ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, με βάση τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές.
  • Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίσαμε τις προδιαγραφές των τουριστικών καταλυμάτων και δώσαμε τη δυνατότητα ένταξής τους στα προγράμματα ΕΣΠΑ και Leader.
  • Ετοιμάζουμε τις προδιαγραφές και όρους λειτουργίας για την άσκηση ατομικών και ομαδικών αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, καθώς και για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού.
  • Στηρίζουμε προγράμματα βιώσιμου τουρισμού όπως την πρωτοβουλία της TUI και του ευρωπαϊκού δικτύου FUTOURIS στην Κρήτη, με τη συμμετοχή 200 και πλέον τοπικών παραγωγών για ανάδειξή της σε υπόδειγμα προορισμού βιώσιμης διατροφής.

Ο Τουρισμός αποτελεί τομέα υψηλής προτεραιότητας για την Κυβέρνηση και βέβαια η συμβολή του τουρισμού είναι καθοριστική στην ελληνική οικονομία.

 Στα αποτελέσματα της Εθνικής μας Στρατηγικής, ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΝΤΑΙ το άνοιγμα νέων αγορών, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο, η ανάπτυξη και προβολή θεματικών τουριστικών προϊόντων και εμπειριών, η δημιουργία νέων προορισμών και η αύξηση των επενδύσεων, η έμπρακτη στήριξη της περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Συνεχής αύξηση αφίξεων – Ρεκόρ προσέλευσης τουριστών ξένων τουριστών για το 2017, στα 30,1 εκατομμύρια και 14,6 δις ευρώ έσοδα, και καθοριστική συμβολή του τουρισμού στην αύξηση της απασχόλησης, η οποία αναμένεται να πλησιάσει το 2018, το 26%.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού ανακοίνωσε αύξηση της συμβολής του Τουρισμού στην Οικονομία έως το 2027 φθάνοντας στο 23,8% του ΑΕΠ.”

Κλείνοντας, η κυρία Κουρνέτα δήλωσε ότι “όλοι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε τον ελληνικό τουρισμό ακόμη  πιο ψηλά  τα επόμενα χρόνια. Και στην προσπάθεια αυτή είναι καθοριστική η συμβολή όλων σας”.

Η κα Κουρνέτα με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΟΤ κο Καρίμαλη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κο Κουρουμπλή και την αντιπεριφερειάρxη Πελοποννήσου κα Νικολάκου

Η κα Κουρνέτα με τον Δήμαρχο Περιστερίου, κο Παχατουρίδη